TEKNIKÅTTAN 

Ritningar


Funktion

Vi ska göra en sopsorteringsmaskin, som ska leda nio kulor, av tre olika material, i tre olika behållare.

Maskinens startar med nio kulor i ett plast rör som är lutande mot ett slags kugghjul. Detta kugghjulet sitter tätt emot röret och kan hålla en kula åt gången. Hjulet programmeras sedan att snurras mot ett rör och sedan tillbaka för att ta emot nästa kula. Röret som kulan kommer i efter hjulet programmeras i tre lägen beroende på kulans material. Kugghjulets hastighet är programmerat så att röret hinner leda kulan till rätt behållare och sedan till nästa innan nästa kula i kugghjulet landar i röret. De tre olika lägena leder till de tre olika bägarna.

Olika faser

Röret som startar maskinen fick vi av teknikåttan, samt att vi fick kulorna. Vi behövde lösa hur kulorna ska stoppas från att åka ner alla samtidigt. Vi hade förslag på en stoppmekanism som ska dras väck när maskinen ska starta. Efter röret måste vi lösa hur vi ska sortera kulorna lösningen vi kom på var ett kugghjul som har plats för en kula åt gången och som sitter tätt emot röret. När kulan fyller hålet i hjulet programmeras hjulet att åka till sedan ner till ett rör. Detta röret ska sortera kulorna till rätt behållare. Genom att bestämma hastigheten på hjulet hinner röret att ändra riktning till rätt behållare och efter kulan åkt igenom ändra riktning igen till nästa behållare. Maskinen programmeras av en mikrobit.


Den första lösningen vi behövde göra var så att alla kulorna i det lutande röret inte åkte ner på samma gång och vi behövde därför en slags stoppmekanism. Vi ska stoppa de 9 kulorna från att börja rulla innan allt annat i maskinen är redo för sortering. Vi ska göra det genom att sätta fast en träbit av något slag, under rörets botten. Vi ska dra bort träbiten genom att dra i ett fastsatt snöre eller rep, när träbiten dras väck så börjar kulorna rulla. Nu har vi gjort ett "spår" till träbiten så att den kan dras fram och tillbaka utan problem. Det kommer gå till såhär när starten går: Träbiten dras bort från spåret och där under är ett hål som kulorna faller igenom ner i ett kugghjul. Vi stötte på ett antal problem: Ett problem var att träbiten inte passade i spåret men det löste vi snabbt genom att såga så att spåret blev bredare.


Vi bestämde oss för att göra ett kugghjul som sitter tätt emot röret och som fyller en kula precis, vilket gör att ingen annan kula åker ner. Fört så sågade vi ut en planka och gjorde den rund. biten är formad som ett hjul med en diameter på 6 cm. I mitten av hjulet borrade vi ett hål där motorn ska sitta som får hjulet att rotera. Sedan borrade vi ett bredare och djupare hål på sidan av hjulet. Vi borrade då detta hålet på den sidan som rör marken när en bil rullar. Vi stötte på ett problem och det var att vi borrade det bredare hålet för djupt så det får plats två kulor i det hålet istället för bara en kula vilket betyder att när hjulet sedan snurrar runt så kommer den ta med sig två kulor och systemet med sorteringen kommer att sluta fungera. Detta fixar vi däremot med lite Värmelim som vi lägger i botten på hålet så att hålet blir mindre djupt. Att fylla i hålet tog lite tid på grund av att vi först provade med värmepistol limmet men det torkade för snabbt så då fick vi försöka få bort resterna får hålet och det tog sin lilla tid. Efter det var färdigt gick allt felfritt. Vi satte ner en plugg i hålet för att höja upp botten på hålet och sedan limmade vi fast den.


Sedan måste hjulet programmeras att vridas och detta med hjälp av en mikrobit. Hjulet ska också ha en förutbestäm hastighet, så att röret efter hjulet hinner ändra riktning. Våran klass bestämde att vi skulle använda oss av en servo för att få kulorna gå i den riktningen vi ville. Det var inte bara riktningen på kulan som skulle ändras med en servo, utan vi bestämde att vi skulle ha en form att kugghjul som gjorde att kulorna gick i ett visst tempo. Vår uppgift blev då att programmera dessa två servos så att de ändrade riktning i rätt tid och på rätt sätt. Vi använda oss en microbit och programmet make code för att programmera. Vi programmerade en servo så att den gick från en grad till en annan så att kulorna gick i ett visst tempo. En annan servo programmerade vi så att den gick från tre olika grader för att gör så att kulorna bytte riktning beroende på vilken ordning de kommer i. Det kommer gör så att de tre olika kulorna hamnar i rätt bägare.

i vår grupp så ansvarade vi för röret som skulle leda de olika kulorna till det olika behållarna. Först så sågade vi ut ett rör och såg till så att måtten var korrekta. Sedan så upptäckte vi att röret behövde ha en liten öppning på grund av att ränn behövde vara en liten bit in i röret. Detta löste vi genom att såga ut en liten bit av röret och låta de vara öppet. Vi målade röret sedan grått för att match med resten av maskinen. Sedan monterade vi fast röret med en morot som sedan monterades på själva maskinens "chassi".


För att kulorna ska kunna ta sig från hjulet till röret där de sorteras så byggde vi en ränna. För att bygga rännan så behövde vi en träbit som var 25mmX25mmX245mm. När vi hade träbiten så började en gröpa ur träbiten så att en ränna bildades. när vi fått en ränna så slipade vi den så att det skulle bli jämt. När rännan var klar så upptäckte vi att den var för lång men det löste vi genom att kapa den så nu är rännan 25mmX25mmX85mm.


Vi behövde en låda med tre olika fack för kulorna att sorteras i. Det första problemet var att vi började med att bygga en låda som var alldeles för stor. Då den första lådan var för stor så fick vi bygga en ny, den nya lådan fick måtten 120mmX60mmX30mm. När vi byggde den nya lådan så började vi med att såga ut en botten och sidorna på lådan. När vi hade alla delar förutom de bitarna som gör de olika facken i lådan så borrade vi hål där spikarna skulle sitta. Efter de så limmade vi sidorna på bottnen och satte på sidorna på lådan och spikade i några spikar så att den ska hålla ihop. När grunden för lådan var klar så skulle vi göra väggarna som gör de olika facken. Måtten för väggarna är 55mmX20mm. Vi fick göra om väggarna några gånger då det blev för små. Väggarna satte vi sedan fast med lim.Behållarna har vi också gjort och skrivit namn på materialet, så att man tydligt ser vilken bägare det är. Nu har vi fixat alla tre facken som kulorna ska sorteras in i. Vi stötte på ett problem och det var att kulorna studsade ut ur facken. Vi löste det genom att lägga tyg i botten på facken.


Här är den slutförliga produkten. Vi stötte på ännu ett problem och det var att kugghjulet var fel inställt när det gällde graders vinkel men det fixade vi genom att ställa om vinkeln i ett datasystem.

Pär Pilgrim - Landsvägen 484, 794 95 Orsa, Sverige
Alla rättigheter reserverade 2020
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång